De som hamstrade glödlampor för fyra år sedan gjorde en bra affär. Då kunde en glödlampa kosta så lite som 3,50. Nu kostar de 15 kronor. Något bättre för elmiljön än glödlampor finns inte. LED-lampor som ska ersätta vanliga glödlampor är inget för elöverkänsliga.

Tidningsartiklar om att lamptillverkarna skulle kringgå glödlampsförbudet genom att göra en liten förändring av glödlampan och sälja den för industriellt bruk visar sig ha dålig täckning när man söker på internet. Lamporna går inte att hitta. Och varför skulle de göras lätt tillgängliga när det är lamptillverkarna som har tryckt på för att utrota glödlampan. I Östasien har vissa länder helt förbjudit försäljning av glödlampor.

EU:s glödlampsförbud innebär att det är förbjudet att tillverka och importera lampor som inte uppfyller EU:s krav på energieffektivitet. Lampor som redan finns i lager inom EU hos tillverkare, grossister och i handeln får säljas. Uppfinner någon en glödlampa som uppfyller EU:s krav får den tillverkas eller importeras och säljas. Glödlampsförbudet har dessutom en rad undantag.

Kraven på energieffektivitet gäller bara lampor för hushållsbruk starkare än 7 watt och som lyser åt alla håll. Undantagna är glödlampor för julgransbelysning, ljusstakar och ugnar, dessutom UV-lampor och lampor som ger riktat eller färgat ljus. Lampor för bilar är också undantagna. Ett förbryllande undantag är halogenlampor med G9- och R7s-sockel. Undantaget motiveras med att de »får vara kvar på marknaden under en begränsad tid eftersom det befintliga lamplagret måste förbrukas«.

R7s är en rörlampa för 230 volt med en rak glödtråd i centrum. Den används bland annat i arbetsbelysning som hantverkare brukade använda innan de gick över till lysrör. Lägsta styrka är 60 watt. G9-lampor är intressanta då man kan köpa en adapter som gör att de kan användas i lamphållare för vanliga glödlampor. Adaptern kan också kompletteras med glasglob som ser ut som en vanlig matt glödlampa. Frågan är vad som kommer att beslutas om dessa lampor vid översynen av glödlampsförbudet som ska göras senast 2014.

2016 genomförs sista fasen i glödlampsförbudet då även halogenlampor i form av vanliga glödlampor måste klara nya hårdare energikrav. Lamptillverkarna räknar med att de inte överlever. Då återstår bara G9 och R7s, GU10 som är en reflektorlampa – om någon vill tillverka dem.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Belysning