Den sammanlagda strålningen från alla sändare mitt i en storstad är tio gånger starkare än i förorterna. Ger man sig ut i den närliggande landsbygden sjunker strålningen tio gånger jämfört med förorten.

Sedan kan strålningen sjunka ytterligare tio gånger i glesbygd. Totalt 1 000 gångers skillnad alltså. Alla jämförelser är ungefärliga genomsnitt och gäller inte om man råkar bo framför en mobilmast eller grannen har trådlös telefon.

Är tusen gångers skillnad mycket eller lite? För att trådlösa system som radio, TV, mobiltelefoni och mobilt internet ska fungera problemfritt och bekvämt i alla lägen krävs en signalstyrka, det vill säga en styrka på strålningen, som ligger en miljon gånger över den naturliga bakgrundsstrålningen från solen. Fast bara på en viss frekvens, andra sändare använder andra frekvenser så att all kommunikation kan ske samtidigt utan att sändarna stör varandra.

Om tusen sändare till täcker en plats med lika stark strålning som den första ökar styrkan »bara« tusen gånger. Medan den första sändaren ökade strålningen en miljon gånger från bakgrundsnivån. För att öka strålningen från en redan hög nivå krävs alltså väldigt många sändare eller så måste man befinna sig nära en. Därför är skillnaden mellan stad och land inte större.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Allmänt om strålning