Sedan mobiltelefonerna utvecklats till att bli små bärbara datorer har ordet app uppstått. App är en förkortning av applikation som i dessa sammanhang betyder datorprogram. Ett datorprogram ger nya möjligheter och funktioner till en dator. Precis som det finns program för allt möjligt till vanliga datorer finns det en uppsjö av appar för de nya mobilerna. Exempelvis skänker bankerna bort appar så att kunderna kan använda mobilen istället för datorn för att betala räkningarna och det finns en app som förvandlar mobiler till vattenpass.

Appar kan vara aktiva på mobilnätet även då mobilen befinner sig i viloläge. Användaren riskerar att exponeras för okontrollerade mängder strålning i området på kroppen där telefonen förvaras. En mobil i byxfickan kan skada en mans spermier.

För den elöverkänslige innebär aktiva appar att de inte klan förlita sig på sin syn för att identifiera aktiva mobiler och därmed undvika strålningskällan, istället är varje person ett potentiellt funktionshinder samt en risk för hälsa och säkerhet.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Mobiltelefoner