Generellt innehåller nyare bilar ofta mer elektonik och komponenter som strålar. T ex så är många nya bilar utrustade med Bluetooth-funktion, som i vissa fall inte går att stänga av. Det bästa är förstås att testa innan man köper, eventuellt både göra mätning med instrument och sedan testköra så att man hinner känna efter hur det känns. Kanske kan man hyra den aktuella bilmodellen någon eller några dagar och hinna använda bilen i realistiska situationer. Nedan är ytterligare tips från en av våra erfarna experter.

Det finns några gamla bilmodeller som är kända för att vara ge ifrån sig särskilt låga strålningsnivåer, utan modifiering. Mercedes diesel från tidigt 80-tal är en bil med mycket låga värden, i stort sett obefintliga fält, och det är den bästa bil du kan köpa vad gäller elmiljön. Mekaniskt är den också mycket hållbar och pålitlig. Hittar man en som inte är rostig har man en bil i många år. Nackdelen är oljebytesintervallen som är lite kortare än på en modetn bil. Den 5-cylindriga modellen (300D) är trevlig att köra och bränslesnål.

Även nyare Mercedes har ganska bra värden, fram till och med 1995 års modell.

Fler modeller som har gott rykte är VW Passat diesel, runt år 2000 och äldre, Skoda diesel av liknande årgång m.fl.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Bilar och andra fordon