Flicka på studsmatta med håret laddat av statisk elektricitet.
Foto: Pixabay.com

Statisk elektricitet kan uppkomma av flera anledningar. Men i grunden är det då olika material gnids mot varandra och elektroner slits loss från ena ytan och hamnar på den andra. För att statisk elektricitet ska kunna ”byggas upp”, dvs. lagras och öka i styrka krävs ett isolerande material, annars leds laddningen bort snabbt och utjämnas.

Orsaker

Typisk orsak är syntetmaterial, plaster, som gnids och får en allt högre laddning på ytan. Det kan vara syntetmaterial i kläder, eller i golv, stolar, soffor, bilsäten etc.

När man sedan tar i något elektriskt ledande så kan laddningarna flytta på sig och det skapar en ström. Om den strömmen blir stor så laddas det snabbt ur på kort tid. Är det en dålig elektrisk ledare så kan urladdningen ta längre tid.

Smärtan av att ”få en stöt” beror alltså främst på att man samlat på sig laddningar i kläderna. När man sedan tar i något, t.ex. diskbänken, så laddar man ur. Den strömstöten kan kännas mycket obehaglig om den är tillräckligt stark.

Förebygga

En del håller i nycklar eller liknande och tar i diverse prylar i omgivningen för att ladda ur sig utan att det gör ont. Håller du i en metallpryl så kommer urladdningen att ske via all den yta som du håller metallprylen med. Och den koncentrerade strömstöten utgår från en liten del av metallprylen mot omgivningen (t.ex. diskbänken). Detta undviker inte att du blir uppladdad men du kan undvika att urladdningen känns obehaglig.

För att undvika själva uppladdningen så är det två delar: Dels välja naturmaterial som inte alls på samma sätt skapar statiskt elektricitet. Dels se till att inomhusluften inte är alltför torr. En aning luftfuktighet räcker för att den statiska uppladdningen inte ska kunna ske.

Förutom kläder så är det kanske även hårschampo som bidrar, ”flygigt hår” är ju en indikation på statisk uppladdning. Byte till annat schampo eller helt enkelt inte tvätta håret lika ofta kan hjälpa till att slippa den typen av uppladdning.

Lackade trägolv och kanske ännu mer laminatgolv eller plastgolv, är orsaker till statisk elektricitet.

Mätinstrument

Statisk elektricitet som är kraftig är lätt att mäta (Någon som håller på med ESD har sådana mätinstrument. Enklare sådana kan även köpas för en överkomlig peng via t.ex. Farnell.se, Elfa.se odyl).

Först mäter man och sedan försöker man spåra vad som skapar själva uppladdningen. 


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Statisk elektricitet