• Inläggskategori:Nyheter

Forskning om 5G-radiofrekvensstrålning (RF) visar att den kan orsaka hjärnskador och möjligen leda till demens och Alzheimers sjukdom, enligt nio oberoende experter inom RF-strålningsområdet som publicerade en ny sakkunniggranskad artikel.

Artikeln i The Defender bygger den tidigare artikeln i Annals of Clinical and Medical Case Reports där experterna uppmanar myndigheterna att lyssna på RF-forskarnas röster om upprätta ett ”strängare regelverk” för RF-strålning och att stoppa utbyggnaden av 5G-tekniker tills ett team av ”kvalificerade forskare oberoende av industrin” granskat riskerna med tekniken.

Hardell, Nilsson och deras medförfattare är ledare för oberoende organisationer i Norge, Sverige, Danmark och Finland som fokuserar på RF-strålning.

De säger att den första studien om 5G:s effekter visade att människor upplevde en uppsjö av symtom – inklusive allvarliga sömnstörningar, yrsel, hudbesvär, koncentrationsproblem, tinnitus, försämrat korttidsminne, förvirring, trötthet, tendens till depression, hjärt- och lungsymtom och hjärtklappning – dagar efter att ett 5G-mobiltorn installerades ovanför deras lägenheter.

Den andra 5G-studien visar att råttor exponerade för 5G hade en ökad förekomst av skador på neuroner och ökad oxidativ stress i hjärnan.

Dessa effekter kan så småningom leda till degenerativa hjärnsjukdomar, såsom demens, Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar, säger författarna.

Nilsson tillägger att det finns många tidigare studier som visar skadliga effekter från RF-strålning på hjärnan och nervsystemet.

Enligt en sammanställning av Henry Lai, Ph.D., professor emeritus i bioteknik vid University of Washington, visade 244 studier mellan 2007 och 2022 negativa neurologiska effekter från RF-strålning, säger Nilsson.

Även om de två första studierna som någonsin publicerats om 5G:s effekter på människor och djur visade allvarliga negativa hälsoeffekter, fortsätter statliga myndigheter och telekomföretag att sätta upp 5G-master och smarta elmätare på och omkring människors hem, säger Nilsson till The Defender.

Dr. Lennart Hardell, en ledande forskare om cancerrisker från strålning och medförfattare till artikeln, säger till The Defender:

– Jag tycker att det är dags att det förs en etisk diskussion om detta, säger Hardell, onkolog och epidemiolog vid Environment and Cancer Research Foundation som har skrivit mer än 100 artiklar om icke-joniserande strålning.

5G-lansering en ”kränkning av mänskliga rättigheter”

Med tanke på att 5G RF-strålningsnivåerna ligger långt över nivåer som är kända för att vara skadliga för människors liv och vilda djur, ansåg författaren att det är ”ett brott mot mänskliga rättigheter att påtvinga människor i sina egna hem denna skadliga strålning utan deras informerade samtycke.”

Hardell säger att han var pessimistisk över att tillsynsmyndigheter skulle följa de råd han och hans medförfattare ger i sin senaste artikel.

”Branchen och Politiker har bestämt: ”Inga problem, vi kör på”, säger han.

Icke desto mindre säger Hardell att artikeln – och 5G-överklagandet – är viktiga historiska dokument som visar att forskare varnade för hälsoeffekterna av 5G.

Dessutom, säger han, är det viktigt att forskare fortsätter att skriva om ämnet – för hur kan de göra något annat, som etiska människor?

Fallstudier publicerade av Hardell och Nilsson om 5G:s effekter visade att människor var tvungna att lämna sina hem för att få lindring från sina symtom, betonar Hardell.

”Har vi verkligen en miljöförorening som är så stark eller farlig att människor måste lämna sina egna hem? Jag menar, hur kan vi tolerera det?” frågar han sig.

Hardell säger att han var särskilt oroad över dem som är fattiga.

Personerna som presenterades i fallstudierna hade möjlighet att flytta för sin hälsa, men de flesta människor har inte de ekonomiska resurserna för att göra det, säger han.

Läs originalartikeln i The Defender: