• Inläggskategori:Nyheter

Regeringen har presenterat en lagrådsremiss för inrättandet av ett institut för mänskliga rättigheter (MR). Ett institut som oberoende ska följa, undersöka och rapportera hur mänskliga rättigheter respekteras och efterlevs i Sverige.

Under en pressträff i torsdags, den 28 januari, kom beskedet som togs emot som en efterlängtad seger av Funktionsrätt Sverige.

– Efter åratal av kamp för inrättandet av en oberoende granskning av mänskliga rättigheter, med tyngd i FN:s funktionsrättskonvention, känner vi idag stor glädje”, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius som berättar vidare om kampen…

– Vi har kämpat för detta sedan funktionsrättskonventionen började gälla i Sverige 2009 och vi har saknat en samlad granskning av rättigheter för personer med funktionsnedsättning, sedan Handikappombudsmannen upphörde 2008.

Under pressträffen bekräftade statsrådet Åsa Lindhagen att det i uppdraget ingår en oberoende granskning av hur Sverige efterlever FN:s konventioner om mänskliga rättigheter (som ska följa det som står om en oberoende mekanism enligt artikel 33.2 i FN:s funktionsrättskonvention). I konventionen finns ett åtagande om att funktionsrättsrörelsen ska vara involverad i övervakningen.

Mitt i glädjen uttrycker Funktionsrätt Sverige en smula oro över finansieringen av institutet, som visar sig bli lägre än vad som förordades i utredningen Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige Ds 2019:4. Det ursprungliga förslaget handlade om 72 miljoner om året men enligt budgetbeslut ligger nu den aktuella finansieringen på 50 miljoner under det första året.

Efter att lagrådet yttrat sig om förslaget ska en proposition antas av riksdagen för att vara på plats 2022.

FAKTA: Funktionsrätt Sverige, där Elöverkänsligas Riksförbund ingår, är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Det finns idag 46 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor.

Funktionsrätt Sveriges ordförande, Elisabeth Wallenius