• Inläggskategori:Nyheter

Amerikanska flygbolag oroas över att 5G kan hota flygsäkerheten.

Nyhetssajten Dagens PS uppmärksammade den 18 januari att telekombolagen Verizon och AT&T ska slå på sina 5G mobiltjänster och att flygbolag samtidigt varnar för ”stora störningar” och en oundviklig ”ekonomisk katastrof”, rapporterar BBC.

Enligt flygbolagen riskerar navigationssystemen att störas. I synnerhet de som används vid dåligt väder.

Amerikanska luftfartsmyndigheter har mottagit ett brev från flygbolagen med 5G-varningen och enligt BBC betonar cheferna för American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines och de andra flygbolagscheferna att ingripanden krävs omedelbart ”för att undvika betydande operativa störningar för flygpassagerare, speditörer, leveranskedja och leverans av nödvändiga medicinska förnödenheter”.

Tonen i brevet – som har skickats till transportminister Pete Buttigeg, chefen för Federal Aviation Administration (FAA), ordföranden för Federal Communications Commission (FCC) och direktören för National Economic – vittnar om allvaret i flygbolagens oro och att åtgärder brådskar.

”Vi ber vidare att FAA omedelbart identifierar de basstationer närmast viktiga flygplatsbanor som måste åtgärdas för att säkerställa säkerheten och undvika störningar”, heter det bland annat i brevet.

Även flygplanstillverkarna Airbus och Boeing har uttryckt farhågor om 5G.

Men CTIA, den amerikanska trådlösa industrigruppen, slår tillbaka och hävdar att 5G är säkert.

Vändningen: Utrullningen av 5G pausad vid stora flygplatser

Dagens PS följde sedan upp den 22 januari med nyheten att ”det lugnat ner sig betydligt, och de stora flygbolagen säger att ”domedagsscenariot” kring 5G är över”.

Verizon och AT&T har tillfälligt gått med på att pausa utrullningen av 5G vid stora flygplatser vilket får American Airlines och United Airlines att tro att det kommer att lösa sig utan att tusentals flyg ställs in, omdirigeras eller försenas, rapporterar CNN. 

”Det har tagit ett tag att komma till rätt plats, men jag känner att vi är på rätt plats. Jag tror inte att du kommer att få se några materiella störningar framöver på grund av detta”, säger Doug Parker, vd på American Airlines.

”Även om jag önskar att det hände tidigare, är de goda nyheterna att vi nu har alla engagerade, FAA (Federal Aviation Authority) och DOT (Department of Transportation) på högsta nivå, … flygplanstillverkarna, flygbolagen och telekom”, säger Scott Kirby, vd på United Airlines.