• Inläggskategori:Nyheter

I ett färskt pressmeddelande bekräftar The Food and Drug Administrations (FDA) att ny elektronik såsom smartphones kan utgöra en hälsorisk för personer med hjärtimplantat och pacemakers.

I maj, 2021, startade FDA en utredning om den nya elektroniken såsom smartphones och smarta armbandsur (med direkt kroppskontakt) påverkar bärare av hjärtimplantat. Denna utredning bygger på en studie som genomförts av amerikanska kardiologer tidigare i år.

Och nyligen, den 26 augusti, gick FDA ut med en officiell varning för att den nya elektroniken kan äventyra implantatens funktion. Risken beror på de höga magnetiska fälten. Om den nya elektroniken kommer alltför nära den medicinska utrustningen kan implantaten slå om till ett magnetiskt läge – med andra ord till ett kritiskt läge för bäraren.

Denna nyhet är känd sedan tidigare; redan 2016 gick den franska myndigheten ANSES ut med en varning:

”Risken att de elektromagnetiska fälten i mobiltelefoner påverkar viss medicinsk utrustning har diskuterats länge.”

Det mest akuta rådet i den senaste undersökningen är att aldrig hålla en smartphone närmare än 15 cm från det medicinska implantatet. En mobil i kavajfickan är alltså uteslutet för implantatbäraren.

Källa:

https://www.phonegatealert.org/en/press-release-fda-confirms-health-risk-of-interference-between-cell-phones-and-cardiac-implants?fbclid=IwAR31FPFZnKQ-2FCmeocBiY-jHc3ugknD9-qSLy_8uaTff6PfmLT7i3LBO0w