Fibern i sig kan inte orsaka något slags problem. I diket utanför fastigheten lägger man en markeringsremsa med två metalltrådar i som används för att kartlägga fibern (som i sig själv är omöjlig att detektera med kabelsökare). Dessa metalltrådar är isolerade och kopplas in bara då man går ut för att mäta in förläggningen på kartor för slutdokumentationen. Under tiden de kartläggning görs (placering av störsändare på markeringstråden med kabelsökare och GPS etc.) så kan möjligen betydande strålning avges, men inte efteråt när allt är på plats.

Det bör också tilläggas att man brukar montera ett fibermodem som egentligen består av flera delar:

  1. En skarvbox från fibern som ligger ute och den som man kopplar in i boxen. Denna skarv brukar svetsas.
  2. I princip är det möjligt att från denna skarvbox gå vidare med fiber genom huset till ett mer lämpligt ställe för resten av utrustningen, men de flesta accepterar att montera rubbet där fibern går in i huset.
  3. Fibermodemet i sig, fiber in och nätverkskabel ut.
    Router. Detta är i princip en switch plus lite mer såsom brandvägg och en trådlös accesspunkt.

Det är själva router-delen som brukar ställa till det. Om man själv står för prylarna är det smartast att dela upp det i en brandvägg och en switch, då slipper man ”inbyggt” WLAN/WiFi. Om man trots allt vill ha möjligheten till WLAN/WiFi så är det bäst att ha den ”lös”, fördelen är då att man kan ha nätverkskabel till några datorer/teven odyl, och sedan sätter man en äggtimer som kan vridas upp någon eller några timmar som går till det trådlösa modemet. Man kan alltså ha det trådlösa normalt avslaget men ändå ha fiber/bredbandet igång. Om man sedan har IP-telefoni eller IP-TV så är det separata lådor, varav IP-telefonen alltid är på medan IP-teven kan slås av – tex. under natten.

För WLAN/WiFi modemet så kan man sätta en dygnstimer som helt enkelt slår av t.ex. mellan 23-08 eller 23-15 eller vad som nu passar ens egna vanor. Exponeringen kan då reduceras till de tider som man faktiskt använder utrusningen.

Självklart rekommenderas dock inte att Wifi används alls.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Hemelektronik, Internetuppkoppling