• Inläggskategori:Nyheter

Mobilindustrins lobbyister har legat på för att höja de italienska gränsvärdena. Trots detta beslutade den italienska regeringen nyligen att behålla sina gränsvärden. Detta efter stark opposition från vetenskapsmän och miljöorganisationer runt om i landet.

Förslaget om att höja gränsvärdet i Italien har lagts fram sedan flera år men har mötts av stark opinion, såväl från miljöorganisationer som forskare. Protesterna har även inkluderat hungerstrejker. Italienska Stop 5G Alliance har koordinerat många protester. Det var tänkt att man redan 2021 skulle anta ICNIRP’s mer farliga gränsvärden, men protesterna gjorde att beslutet sköts på framtiden.

Italien, liksom Schweiz, har sedan drygt 20 år antagit gränsvärden som är 100 gånger lägre (6 V/m eller cirka 95 000 mikroW/m2) än de som gäller i Sverige och de flesta andra länder i Europa och som tagits fram av ICNIRP.

Med nuvarande gränsvärden i Italien är det i princip omöjligt för 5G att etablera sig i landet.

Ericsson är det företag som har allra störst intresse i utbyggnaden av 5G, genom att man är världsledande på utrustning för 5G (antenner, basstationer).

Se även originalartikeln från Strålskyddsstiftelsen:

https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2023/08/10/italien-behaller-lagre-gransvarden/