Ska människor, djur och natur vara forskningsobjekt? Det frågar sig Barbro Åhman i Ring P1 måndagen den 4 mars, med anledningen av den pågående utrullningen av 5G-tekniken. Det finns redan forskning och vi har redan svar, menar hon. Vi borde släppa fram dem som är pålästa och låta dem tala så att informationen om riskerna når allmänheten.

Lyssna på klippet där Barbro ringer in:

Hela programmet finns här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1245960– Barbro Åman, tror jag det står. Växjö finns du i. Hallå Barbro!

– Ja, hejsan!

– Lite ny teknik på dagordningen här, förstår jag?

– Ja du. Idag blev jag så upprörd när jag öppnade ortens tidning och läste att en man har hållit en föreläsning här vid Science Park, i Växjö, om att 5G ger industrin fantastiska möjligheter. Ja, men det är ju så att hjärtat stannar, när jag läser detta. Jag har efterlyst att media, någon tidning, radio eller tv, tar upp farligheterna med 5G – men det lyser med sin frånvaro.

– Men om man googlar 5G, så kommer man faktiskt nästan direkt in på den typen av frågeställningar. Faror och så vidare, eller hur?

– Ja, men hur många är det som gör detta? Man googlar ju inte på någonting som man inte vet, som jag brukar säga. Vet man inte om hur farligt det är, då googlar man ju inte heller på det.

– Kan du berätta, utifrån ditt perspektiv, vad som är de viktigaste frågorna att ta upp här?

– Alltså, 5G har ju tio miljarder byte per sekund. Jag skulle vilja se vad de frekvensmätare, som man kan gå runt och mäta med, visar. Vad man utsätts för. Här går vetenskapsmän från hela världen ut och varnar om 5G, att man inte ska genomföra det. Och vad gör Sverige? Man har utsatt Umeå stad som ett testobjekt – vet folk vad detta innebär? Vet folk vad det innebär att ha wifi i skolsalar med småbarn? Nej, ingen får information om detta. Detta gör mig jätteupprörd.

– Wifi finns ju i alla skolsalar och inte bara i Umeå. Men det var det du menade?

– Ja, absolut. Det utsätts vi människor för, det är strålning. Folk brukar säga “ja, men det är radiovågor”. “Vadå radiovågor?” säger jag. Stoppa in handen i mikrovågsugnen och sätt på, så får vi se på radiovågorna.

– Tror du, Barbro, att någon här som lyssnar tänker såhär: “ny teknik har ju alla varit rädda för, man ska inte vara så rädd för sånt där”? Tror du inte att en och annan kanske tänker så?

– Ja, det är ju människor som inte är informerade. Ska vi inte lita på de vetenskapsmän som verkligen kan det här? Jag menar, här kan man inte sitta med en skylt och säga “åh, jag bojkottar det”, eller “jag skolstrejkar för det”. Jag menar, hallå. Här är det vetenskapsmän som har kunskap inom området. De har testat i Nederländerna och fåglarna ramlar ner från skyn i drivor på marken. Säger inte detta någonting?

– Varför hör vi så lite om detta? Vilken är din teori kring detta?

– Ja, men då kan jag väl tala om min teori. Här vill man göra business. Våran Löfven har skrivit kontrakt med Ericsson om att införa 5G i Sverige, för att det är så bra för industrin och vi får många arbetstillfällen. Ja, på vems och vilkas bekostnad? Cancern ökar ju katastrofalt i landet, men ingen frågar varför. Ingen skriver om det heller.

– Barbro, 5G har ju inte funnits så länge, kan vi verkligen vara helt säkra på att de resultat som finns än så länge i olika forskningar är stabila? Man ska ju forska länge för att vara säker på ett underlag.

– Men du, ska människor, djur och natur vara ett forskningsobjekt tills man får svaret? De har ju redan fått svar, de har ju redan forskat i det här. Ska vi inte ta fram lite folk då, som kan hålla en föreläsning som kan de här sakerna, innan vi inför detta?

– Barbro, viktigt ämne, bra att du tog upp det. Nu kanske det är en och annan som söker mer på 5G.

– Ja, det finns en som heter “The Danger of 5G Wireless Network”. Slå in det på Google, så får ni veta sanningen.

– Eller någon annan sökmotor, säger ju jag då. Sök på flera olika, så att man kan bilda sig uppfattning från flera olika håll.

– Barbro, tack för ditt inlägg.

– Ja, tack och varsågod. Tack för att jag fick komma fram, tack för det.

– Hej!

– Hej!


Notering: Vi delar ovanstående klipp på vår hemsida eftersom det berör strålningsfrågan. Åsikterna som uttrycks tillhör dock de som medverkar i inslaget och delas inte nödvändigtvis av Elöverkänsligas Riksförbund.