På morgonen, torsdag den 28 april förhör Konstitutionsutskottet IT- och regionminister Anna-Karin Hatt och fd infrastrukturminister Åsa Torstensson. Det handlar om regeringens agerande för att alla ska kunna få tillgång till telefon i enlighet med svensk lag och EU-direktiv.

I praktiken har det visat sig att det inte finns några garantier för någon att få tillgång till telefoni. Telia tillåts riva det fasta telenätet utan att abonnenterna ges något alternativ.

För elöverkänsliga är detta en katastrof, eftersom vi inte tål mobiltelefoner eller sk fast mobil med antenn på taket. Det enda alternativet är fast telefoni via kabel. Detta har Elöverkänsligas Riksförbund påtalat för såväl Post- och Telestyrelsen (PTS) som regeringen.

Om man inte räddar kopparnätet eller ersätter det med fiber kommer en stor grupp med funktionsnedsättningen elöverkänslighet att bli helt utan telefon i framtiden.

– Tänk dig själv att inte kunna larma 112 i akuta situationer, säger Eiwy Kronholm, ordförande i Elöverkänsligas Riksförbund.

Konsekvensen kan bli fara för både liv och egendom vid olyckshändelser och akut sjukdom.

Kontakt:

Eiwy Kronholm

Tel: 0171-914 56

Inger Svedmyr

Tel: 0175-204 53

media@feb.nu

Lämna ett svar