Information för dig som arbetar inom vården
EHS/elöverkänslighet är
– en objektivt identifierad neurologisk störning
– en erkänd funktionsnedsättning sedan 1996.
En person med EHS/elöverkänslighet kan få allvarliga symtom i sjukhusmiljön. En förbättring som tagit månader att uppnå kan vara helt borta inom en timme. Därför behöver vi din hjälp. Här är några tips för dig som arbetar inom vården hur du med några enkla åtgärder kan göra tillvaron bättre för en patient med EHS. Informationen finns även i broschyren Vård av patienter med EHS/elöverkänslighet. Dessutom finns en mer utförlig information i kunskapsdokumentet. Länkar finns längst ner på sidan.
Om patienten inte kan kommunicera
Hur vet man om en patient som inte förmår kommunicera har EHS/elöverkänslighet? Personer med EHS, särskilt de med allvarligare EHS, har ofta ett medlemskort från Elöverkänsligas Riksförbund i sin plånbok. Det ger information om bl.a. kontaktperson.
Vad kan en person med EHS reagera på?
Symtomen kan utlösas av olika former av elektromagnetiska fält (EMF). Det är t.ex. mikrovågsstrålning (strålning från mobilmaster, mobiler, WiFi, Bluetooth), el- och magnetfält. Hur kraftigt och på vad vi reagerar på är mycket individuellt. Symtomen kan även vara fördröjda många timmar. Lyssna därför på patienten!
Vi kan reagera på all elektrisk/elektronisk utrustning, till exempel WiFi, lågenergilampor, lysrör, datorer, TV, mobiltelefoner, DECT-telefoner (bärbara, d.v.s. trådlösa inomhustelefoner), adaptrar, hörselslingor, röntgen och annan undersökningsapparatur.
Några vanliga symtom
Signifikant är att symtom inledningsvis uppträder tillfälligt. De kan vara få och varierande, men ökar över tid i frekvens och svårighet. I mycket svåra fall kan kraftlöshet uppstå som kan övergå i medvetslöshet. Det kan ibland förväxlas med stroke.
- Tal-, koncentrations- och minnesproblem
- Huvudvärk, tryck i huvudet
- Tinnitus, öronsus
- Stickningar, klåda och domningar i kroppen
- Sömnstörningar, trötthet
- Yrsel, balansproblem
- Hjärtklappning, tryck över bröstet, hjärtarytmier, hjärtflimmer
- Högt blodtryck, blodtrycksvariationer
- Andnöd
- Förkylningssymtom, inflammationer, frossa, värk i muskler och leder
Läs mer om symtom på vår webb: https://eloverkanslig.org/vanliga-symtom/
EHS enligt forskningen samt tillgång till vård och vårdprogram
Enligt forskningen bör EHS behandlas som del av gruppen kroniska multisystemsjukdomar med betoning på att den underliggande orsaken är miljörelaterad. EHS är en neurologisk störning med många gemensamma symtom med flera näraliggande neurologiska diagnoser. Personer med EHS får ibland andra diagnoser inom det neurologiska området, t.ex. fibromyalgi, ME/CFS eller MS. De neurologiska klinikerna och dess specialister har därför bäst kunskap inom området. Vid behov kan remiss till dessa kliniker övervägas.
I dag finns inga specialistkliniker för EHS-patienter i Sverige och officiellt finns inte några läkare med specialistkunskap. Specialistkliniker finns endast utanför Sverige, t.ex. i Tyskland.
Internationella program för utredning, diagnos och behandling finns, liksom internationella konferenser för utveckling av vården. Se mer information i kunskapsdokumentet.
Några grunder för ett positivt besök i vården
En patient med EHS kan vid allvarliga symtom få en kraftig nedsättning av koncentrationsförmåga samt möjlighet att ta till sig och bearbeta information. Det är därför viktigt att i varje enskilt fall bedöma hur besöket kan läggas upp.
Undvik väntetider, gör besöket så kort som möjligt och minska exponeringen. Vid svårare fall av EHS är hembesök det enda alternativet.
Tänk på att en ohälsosam elmiljö kan ge stor påverkan på patientens hälsa och att det kan medföra en felaktig diagnos. Bl.a. kan fin- eller grovmotorik påverkas vid neurologiska problem.
Provtagning bör ske i hemmiljö eller i annan lågstrålande omgivning för att få korrekta värden. Exempel på provresultat som kan påverkas är hjärtfrekvens, mikrocirkulation, blodviskositet, makrofagaktivitet, plasmaglukos för diabetiker och hemolys av röda blodkroppar.
Lyssna på patienten
Hur kraftigt och vad patienten reagerar på är mycket individuellt. Hälsoläget hos en person med EHS kan försämras kraftigt av en ohälsosam miljö. Skador som uppstår på hälsan kan medföra en långvarig försämring eller övergå till kroniska besvär. Det är därför viktigt att tillmötesgå patientens behov av lågstrålande miljöer.
Diagnoskod inom ICD-10 för EHS är beslutad av Socialstyrelsen
I avvaktan på WHO:s beslut om specifik sjukdomsdiagnos används symtom och orsakskod inom ICD-10.
- Symtomkod är R68.8: Andra specificerade generella symtom.
- Orsakskod är W85-99, ofta W90: Exponering för annan icke-joniserande strålning utan angivande av plats, bl.a. elektriska och magnetiska fält, radiofrekvensstrålning.
Noggrann symtombeskrivning ska göras av symtom, fördröjning av symtom samt att de klingar av i bra EMF-miljö. Koderna är antagna av Nordiska ministerrådet (Finland, Sverige och Norge), Nordic ICD-10 Adaptation 2000 med anvisningar från Socialstyrelsen.
EHS är enligt forskningen en väldefinierad objektivt identifierad och karakteriserad neurologisk störning som kan diagnostiseras, behandlas och förebyggas. Förslag är lämnat från en grupp forskare till WHO om att EHS även ska erkännas som specifik sjukdomsdiagnos inom WHO:s klassifikationssystem. (Belpomme 2020).
Förbundet har begärt hos Socialstyrelsen att nationella riktlinjer ska upprättas för vård av personer med EHS. Internationella riktlinjer för undersökning och vård finns redan utarbetade och används av specialister inom många länder (exempel Europa EMF Guidelines 2016).
Undersökningar och vård
För att minska exponeringen för patienten, släck ner och stäng av teknisk utrustning m.m.
- Släck ner belysning, speciellt lysrör och lågenergilampor.
- Stäng av dator, mobiltelefon, surfplattor mm. Stäng av WiFi och Bluetooth eller välj
lokal utan dessa. - Placera undersökningsapparatur så långt från patienten som det går.
- Tänk på att strålningen går igenom golv, väggar och tak tämligen obehindrat.
- Använd en enklare säng utan elektrisk styrning/drivning, eller dra ur elkontakten. Helst bör en träsäng utan metaller användas.
- En baldakin av avskärmande tyg runt sängen reducerar mikrovågsbestrålningen och ökar möjligheten till goda behandlingsresultat.
- Avskärmade rum med anpassad belysning behöver finnas på alla sjukhus, ej lysrör eller lågenergilampor.
Använd äldre, ej digitala, instrument för undersökningar, t ex manuellt pumpad manschett och stetoskop för blodtrycksmätning.
I svårare fall är hemsjukvård det enda alternativet. Lita alltid på patienten vad gäller vilken teknisk utrustning som kan användas och vilka miljöer som patienten kan vistas i.
Viktigt: En person med EHS är ofta känslig mot metaller. Undvik att ge injektioner eller mediciner som innehåller kvicksilver, titan eller andra metaller (kontrollera i FASS).
Hemsjukvård
Lämna mobiltelefon, dator, surfplatta, elektronisk klocka, m.m. avstängda i bilen på behörigt avstånd från bostaden. Bilnycklar kan lämnas i en metallåda utanför bostaden.
Använd äldre, enklare instrument för undersökningar, t ex manuellt pumpad manschett och stetoskop för blodtrycksmätning.
Svårare situationer kan uppstå, t ex öppna benbrott, stroke, akut blindtarmsinflammation. För sådana händelser bör det finnas en koppling till läkarteam med vana att arbeta ”fältmässigt” så att de patienter som har svår EHS och inte kan vistas på vårdinrättningar också kan få vård.
Larm
Larm i hemmet och inom vården är problematiska. Tidigare fanns analoga larm ofta kopplade till fast telefon. Nu används ofta trådlösa larm. Oftast kan elöverkänsliga patienter inte använda trådlösa larm eller ens vistas i en lokal med sådant larmsystem.
De behöver istället ha möjlighet att ringa efter hjälp via fast telefon/IP-telefon, eller om de vistas på en vårdinrättning, erbjudas ett larm med kabeluppkoppling.
Ambulans
Ambulanstransporter kan vara svåra att genomföra. Det är mycket viktigt när patienten hämtas, att all radio (Rakel, mobil, etc.) stängs av helt och att allt annat som går att stänga av verkligen är av!
Tack för din hjälp!
Elöverkänsligas Riksförbund.
En del av Funktionsrätt Sverige
Fördjupad information
Ladda ner dokument (pdf):
Kunskapsdokument (PDF) >>
Broschyr Vård av patienter med EHS/elöverkänslighet – för skrivare med valmöjlighet broschyr (fyra A5-sidor, skrivs ut med skrivarval broschyr på ett A4-papper)
Broschyr Vård av patienter med EHS/elöverkänslighet – för skrivare utan möjlighet till utskrift av broschyr (ändrad sidsortering – skriv ut två sidor per ark, dubbelsidigt liggande, vänd på kortsidan)