Skogsmaskinföraren Åke i samspråk med Annelies sambo Ulf.
»Det var bra att du i god tid tog kontakt med oss och förklarade era problem«, säger skogsmaskinföraren Åke till Annelies sambo Ulf som i sin tur tackar skogsarbetarna för visad hänsyn.

– Det är klart att vi vill ställa upp så gott vi kan. Det här har inte heller varit till något direkt besvär för oss. Det berättar skogsmaskinförarna Kjell, Åke, Anders och Bosse som kör sina stora skördare under våren nära elöverkänsliga Annelies hem. Tack vare en bra dialog har allt kunnat ordnas så att Annelie klarat denna tid bra, skriver Elisabeth Olsson.

Många elöverkänsliga är mycket känsliga för skogsmaskinernas kommunikationsutrustning och har svåra symtom i närheten av avverkning.

Elöverkänsliga Annelie Nord
Som tur är har jag möjlighet att åka hemifrån när avverkningen är nära oss, berättar Annelie som är svårt elöverkänslig och får allvarliga symtom av skogsmaskinernas kommunikationsutrustning.

Flyttat ut i skogen

Det kan uppstå mycket besvärliga situationer för den som kanske flyttat långt ut i skogen just för att komma undan påverkan från mikrovågor och el.

Så kommer plötsligt dessa stora maskiner uppdykande med sina sändare och en fridfull tillvaro kan förvandlas till en plågsam tid för den elöverkänslige.

Det är långt ifrån alltid som skogsmaskinförarna är så empatiska och välvilligt inställda som Kjell, Åke, Anders och Bosse!

Kontaktade i god tid

Vad har då varit hemligheten bakom att samarbetet fungerat så ovanligt bra?

– Annelies sambo kontaktade oss i god tid innan vi skulle börja arbetena, det var bra, berättar Åke Atterstig, en av dem som kör skördarna.

Tillsammans med sina bröder Kjell och Anders är han entreprenör och de tre äger maskinerna tillsammans. Den fjärde i arbetslaget är anställd av bröderna, det är Bosse Johansson och han kör ut massaved och timmer med skotare.

Känner av mobilen

– Det är klart att man undrar lite hur någon kan känna av strålning på så långt håll, men själv känner jag av min mobiltelefon så jag vet att man kan känna strålning, säger Åke. Jag blir irriterad, varm och röd runt örat så jag försöker istället använda handsfree, förresten pratar jag knappt inte i mobil.

– En del människor är väl helt enkelt känsligare än andra.

– Vi tycker väldigt synd om Annelie, det gör vi. Man kan ju tänka sig själv hur det skulle vara att ha så jobbigt och begränsat.

Kan åka därifrån

– Det är klart man vill ställa upp om man kan göra något för en människa i en svår situation, säger Åke Atterstig.

Annelie som heter Nord i efternamn, bor med sin familj söder om Degerfors, långt ute på landet. Huset ligger ensligt med tanke på hennes elöverkänslighet. I höstas blev det dags för skogsbolaget att slutavverka och sedan har en lång period följt av gallring i området. Som tur är, har Annelie sedan en tid också en friggebod på en annan plats någon mil bort där hon kan vara, i alla fall provisoriskt.

Samarbetet med skogsentreprenören har i första hand gällt att de förvarnar i god tid när de ska gå med sina maskiner nära familjens hem så att hon kunnat förbereda sig att åka hemifrån.

Men det har inte stannat vid det. Skogsmaskinförarna har funderat och kommit med en lång rad förslag för att underlätta för Annelie. Bland annat har de erbjudit sig att stänga av kommunikationsutrustning tidvis, de har erbjudit sig att parkera maskinerna så att de inte skulle störa Annelie och de har frågat om de skulle skynda på arbetena så att Annelie skulle kunna komma tillbaka hem så fort som möjligt.

Kjell framför skördaren »Lille Skutt«
-Det har blivit så tyst i den här frågan om strålning, fast man vet att mobiler orsakar hjärntumör, säger Kjell som kör arbetslagets minsta skördare som »bara« väger 15 ton och »bara« kostar 2,5 miljoner och som skämtsamt kallas »Lille Skutt« i arbetslaget.

Kunde fira jul hemma

– Först när man får reda på att skogsmaskiner ska komma får man lätt panik, berättar Annelie. Jag visste till exempel inte om jag skulle kunna vara hemma på jul.

Det löste sig. Avverkning var först planerad till jultid. Men vid kontakt med Annelies sambo sa maskinförarna att man lika gärna kunde börja på en annan plats. Så Annelie fick fira jul hemma i lugn och ro.

– Jag tror att vi haft väldig tur som träffat på så himla snälla och förstående människor som kör de här maskinerna.

– Det vi har lärt oss av det här, är att det verkligen lönar sig att försöka ha dialog. Dom som avverkar är också människor. Sen får man förstå att de inte alltid kan ställa upp, ekonomin styr förstås.

När Ljusglimten träffar skogsarbetarna, filosoferar de omkring riskerna med strålning.

– Man kan ju undra vad vi själva utsätts för i våra hytter med alla sändare. Man blir väldigt trött i huvudet därinne, till slut kan man inte tänka, säger Åke. Det går över när man går ut och får lite frisk luft.

Brodern Kjell har också funderingar:

– Man vet ju att mobiler orsakar hjärntumör. Sen har det blivit väldigt tyst i den här frågan. Men det är klart, det är väl pengarna som styr informationen förstås, så är det ju alltid.

Elisabet Olsson