Två personer ringer in och pratar med Täppas Fågelberg om trådlös teknik och 5G (Hanna Dahlström från början av klippet och Dennis Erikssson ca 6 min 10 sek in i klippet).

Länk till programmet på SR hemsida: https://sverigesradio.se/avsnitt/1291635  


– Nu ska vi till Götene, Hanna Dahlström, hallå!

– Ja jag håller med om det där med bensinupproret, många pensionärer kan knappt klara sig, det är ett elände och miljön har man ju tänkt på sen man är född och alltid varit medveten. En miljon växt- och djurarter kan försvinna och för 66 miljoner år sedan skedde den senaste massutrotningen…

– Mmm …

– Och många tror att det är dags. Och nu ska jag säga sånt som man inte får säga på den här radion längre…

– Tänker du svära?

– Ja jo, för att jag har Europaparlamentets resolution från 2009, 2 april, punkt 7. Det är alltså, för 10 år sedan så va EU överens om grejer. För dom var överens om att trådlös teknik kan skada miljön och orsaka klimatförändringar. Och trots misstankar om skadeverkningar insisterar våra myndigheter att öka den elektromagnetiska miljön inte minst genom att införa 5G.

– Vadå, skulle 5G vara… skulle det vara jobbigt och vara… ännu jobbigare att vara elallergiker om det var 5G-nät?

– Ja och vi vet inte hur många som kommer att drabbas, för att det blir ju fler och fler hela tiden som inte tål trådlöst.

– Men det finns ju ingen forskning som stödjer det där.

– Jo, hur mycket som helst.

– Ingen seriös, empirisk forskning.

– Jo väldigt mycket seriös forskning. Och när man började med 3G så hade ju folk, jag vet många som skrev till myndigheter i flera år innan 3G och berättade att det här kommer inte att gå bra. Och sedan dess har det bara blivit värre. Jag vet människor som inte kunnat gå in i vissa affärer på flera år nu därför att det är trådlöst överallt.

– Ja [suckar] men sen…

– Det är sanning. Nu har de till och med satt in trådlöst på ett BB i Skövde, man tror inte det är sant.

– Ja men ska man falla till föga och tro på, asså, många inbillar sig ju så mycket också.

– Ja det är så du sagt i många år på radio, det är därför du är, ja… finns åsikter om dig därför att du tror att allting är inbillning. Men det finns väldigt mycket forskning och det är bara att fråga de gäller.

– Men peka på någon seriös, i regel så är det några knasbollar i Tyskland och så som kallar sig för doktorer och så som gjort sådana här undersökningar, men det är väldigt dåligt med riktig empirisk akademisk forskning på området.

– Du har ju inga åsikter om det här för du känner ingen som är elöverkänslig. Men man stöter ju på människor som är elöverkänsliga precis hela tiden. Och de kan inte vara i ett rum där det finns mobiltelefoner.

– Men vem som helst kan ju säga ”jag är elöverkänslig, usch jag kan inte gå in där”. Samtidigt har man gjort experiment där man har ställt upp en elöverkänslig bakom en vägg, en pappersvägg, och så på andra sidan så har man slagit på en transformator som sänder ut, som skulle kunna få håret på en gråsten att resa sig och den här elöverkänsliga har inte känt någonting, för den visste inte någonting om den här transformatorn.

– Det där är fånigheter som du körde med för 20 år sedan och om man är elöverkänslig så reagerar man jättemycket. En väninna, hon skulle åka tåg i 14 minuter igår och hon visste att det fanns wifi på det tåget, men hon ville träffa sitt barnbarn, och sedan ringde hon mig på kvällen och sa att hennes hjärta går för mycket och hon är jättesjuk efter de där 14 minuterna på det tåget bara för att hon ville träffa sina älskade barnbarn. Och hon sa att vore det normalt nu så skulle jag åka till akuten, men jag kan ju inte åka till akuten längre. Jag har en annan väninna som skulle åka in för att ta ett blodprov på sin vårdcentral och det är ett och halvt år sedan, hon blev så sjuk av det trådlösa efter bara några minuter så hon var tvungen att springa ut. Sedan hade hon svårt att andas i flera månader. Och det är många som känner henne och vet att detta är sant. Och det är jättemånga i sjukvården som också har hört att det är så här. Och vi ska vara först i världen med 5G nu…

– Ska vi ha återinföra ångloken då? Och inte ha wifi?

– Ja när du tar upp sådana här frågor så är du ett stort skämt det vet du ju själv. Det här är ju gammalt. Men det är väldigt många som inte tål trådlöst.

– Jag bara pekar på att det är otroligt klent med forskning som stödjer de elöverkänsligas sak. Det är ofta folk som …

– Nej det är kunniga personer som är helt portförbjudna och inte får ringa till detta radioprogram.

– Alla får ringa till det här programmet.

– Nej.

– Jo då.

– Förra gången jag skulle tala om trådlöst försökte jag i 3 veckor och det gick inte. Och folk log och sa, ”ja du vet det är vissa som inte får komma fram på radion längre”.

– Vissa säger … det där…

– Trådlöst får man inte prata om på den här radion och 5G är totalt förbjudet

– Vad pratar du i för slags telefon nu?

– Jag pratar i en fast telefon.

– Mmm…

– Dom är vi tacksamma så länge de finns kvar, men man nedmonterar det här samhället.

– Det finns ju el i dem också, det är ju elektricitet som gör att samtalet kommer vidare.

– Det är stor skillnad på fast telefon och mobiltelefon, det vet alla som är kunniga. Och jag ska om några dagar till ett riksmöte, människor sammanstrålar från hela landet …

– Sammanstrålar, det var vitsigt!

– Och det är mest ingenjörer och lärare i detta land som har blivit elöverkänsliga, för de var mest intresserade av teknik från början.

– Du ska ha stort tack för att du ringde P1

– Ja, otroligt. Tack. 

– Hej hej.


– Nu ska vi till Uppsala, Dennis Eriksson, hallå.

– Hej, hallå hallå. Artificiell intelligens vill jag prata om.

– Mhmm…

– Men du, jag måste bara fråga dig, hörde du damen här innan.

– Ja, jag hörde absolut ja.

– Blir du påverkad av trådlösa nätverk och wifi och sånt?

– Inte direkt, men man kan säga så här, att även det här med artificiell intelligens, det är också en trådlös kommunikation.

– Mmm…

– Och den är importerad från USA och man har använt det här sedan 70-talet i USA och nu har vi haft det i Sverige i kanske 25-30 års tid. Men problemet är att alla de här goda egenskaperna som man har pratat om i tidningar och annat, men det finns en annan sida av myntet och det är att det är väldigt skadligt för människan när det faller i fel händer.

– Mmm…

– Det missbrukas ganska mycket redan nu och människorna utnyttjas som försökskaniner.

– Har du kommit i kontakt med artificiell intelligens själv?

– Ja delvis har jag gjort det och jag har också skaffat mig ganska mycket kunskap runtomkring olika hemsidor och skriverier osv. Problemet är att det har fallit i fel händer redan nu hemma i Sverige och det missbrukas kolossalt.

– kan du ge exempel på det?

– Ja meningsmotståndarna utsätts för en slags tortyr, de förvandlar deras lägenheter och deras bostäder till en tortyrkammare och sedan använder de det här systemet mest på nätterna och på kvällstiden och utsätter dem för strålning av den här typen.

– Det låter allvarligt det här.

– Det låter mycket allvarligt. De vill ha kontroll på människans hjärna om man säger så.

– Så man strålar en lägenhet alltså, och du sitter där inne och blir påverkad av strålar som kommer utifrån.

– Precis precis.

– Kan de styra dig, de här strålarna så att du börjar göra knasiga saker?

– Inte direkt så där, men dom kan påverka så att man skadar en del av tankesystemet så att säga, i hjärnan.

– Vem skulle vara intresserad av att styra människor på det sättet?

– Det finns forskarvärlden, det finns andra företag till exempel idag. Företag kan ta till och med kontroll på sina anställda genom att använda ett system och påverka individen.

– Hur längesedan eller hur nyligen var det som din bostad blev bestrålad?

– Det är under tio års tid nu.

– Alltså hela tiden?

– Hela tiden.

– Här hjälper inte magnecyl…

– Nej… [varmt skratt] det hjälper inte alls. Problemet är att människorna som använder det här systemet, de vill skada en individ, de vill skada en medborgare. Och det här är ett väldigt farligt system. Kommer det här 5G-systemet som man har pratat om mycket, då blir det ännu värre.

– Då kommer alla börja prata kinesiska…

– [varmt skratt] det kan hända…

– Tack så jättemycket för att du ringde.

– Tackar.


– Klas Gunnar Axelsson, välkommen.

– Hejsan hejsan.

– Har du några problem med nätverk och wifi och så?

– Nä hörru du, jag har det inte själv, men jag är väldigt tacksam för att kunna använda det, men det kanske finns en sanning i vad de föregående talarna har berättat om.

– Vad är din sanning?

– Vi har ju alla en liten bit utav sanningen och om alla använder sig utav sin lilla bit och vi är ödmjuka så kan man hitta ganska mycket utav sanningen åtminstone.

– Vad är din sanning?


Notering: Vi delar ovanstående klipp på vår hemsida eftersom det berör strålningsfrågan. Åsikterna som uttrycks tillhör dock de som medverkar i inslaget och delas inte nödvändigtvis av Elöverkänsligas Riksförbund.