• Inläggskategori:Debatt / Nyheter

Replik av Marita Karlsson och Marianne Ketti:

William Larsson har helt rätt i att problemet med att mobiler eller inte i klassrummet inte löser sig av sig självt, bl.a. eftersom mobilen är en självklar del av mångas vardag. Det finns internationella rekommendationer/beslut att gå på som ett stöd för valet av att ha mobil i skolan eller inte. Viktigt är också hur mobilerna påverkar elevens hälsa och därmed resultat i skolan.

Europarådet, där Sverige ingår och deltar i besluten, har i resolution 1815 från 2011 gjort ett tydligt ställningstagande: ”strikt reglera skolbarns användning av mobiltelefoner på skolområdet.” Resolutionen går ett steg längre angående mobilstrålning, wifi och Bluetooth och rekommenderar följande: ”för barn i allmänhet och speciellt i skolor och klassrum, prioritera trådbundna internetanslutningar”. I resolutionen står även ”Att inom departement och ministerier (som utbildning, miljö och hälsa) utarbeta riktade informationskampanjer till lärare, föräldrar och barn för att göra dem uppmärksamma på de särskilda riskerna med tidig, ogenomtänkt och långvarig användning av mobiltelefoner och andra produkter som avger mikrovågor.”

Från resolutionen: ”Det är fråga om en mer eller mindre potentiellt skadlig icke-termisk biologisk påverkan såväl på växter, insekter och djur som på den mänskliga kroppen, även när de utsätts för nivåer som är lägre än de officiella gränsvärdena.” I resolutionen konstateras även att försiktighetsprincipen ska tillämpas och att det skulle kunna resultera i extremt höga mänskliga och ekonomiska kostnader om man inte beaktar tidiga varningar.

Samma år har även WHO:s enhet IARC beslutat att gruppera elektromagnetisk strålning (trådlös strålning) i samma grupp som bly, DDT, formaldehyd, bensin- och dieselavgaser samt svetsrök, grupp 2B.

Kompletterar vi sedan bilden med några av de många effekter som mobilstrålning, wifi och Bluetooth ger enligt en mycket övervägande del av alla forskningsrapporter är vi ännu närmare ett val. Dessa effekter är något som nu har blivit väldigt vanligt hos våra barn och ungdomar; Koncentrations¬problem, huvudvärk, trötthet och sömnstörning. De stora forskningssammanställningarna varnar dessutom bl.a. för att det finns en koppling mellan att utsättas för trådlös strålning och ett ökat antal barn och ungdomar med Autism och ADHD. Forskningen visar tydligt vad som biologiskt händer i våra kroppar när vi utsätts för trådlös strålning. Bl.a. öppnas cellernas kalciumkanaler vilket ger upphov till fria radikaler, oxidativ stress som leder till inflammationer i kroppen. Dessutom uppstår läckage i blod-hjärnbarriären som gör att hjärnan påverkas av skadliga ämnen. Även blodet påverkas. Blodceller klumpar ihop sig redan efter några minuters exponering för strålning från trådlös teknik.

Om vi alla tar till oss de fakta och beslut som finns för att skydda oss alla, och inte minst våra barn och ungdomar, är beslutet inte så svårt. Det gör det enklare att besluta att mobilerna inte bör användas i skolan och helst inte annan trådlös utrustning heller. Datorer och läsplattor går att ansluta till fibernätet. Adapters finns att köpa till läsplattorna för att surfa trådbundet och säkert. Det är ju också en anpassning som ska genomföras om en elev eller någon i personalen är elöverkänslig, d.v.s. inte kan vistas i miljöer med trådlös strålning. Det är en av staten erkänd miljörelaterad funktionsnedsättning som kan konstateras genom att mäta specifika biomarkörer i kroppen och visar avvikelser i hjärnan vid röntgen i MR-kamera. Flera länder i Europa har lagstiftat om marknadsföringsförbud av trådlös utrustning till barn och ungdomar, krav på trådbunden kommunikation i förskolor och skolor samt rekommenderar höga åldrar för att använda trådlös utrustning, ofta 14-16 år.

Att de flesta av oss ser mobilen som en självklar del av vardagen beror på att vi inte har nåtts av informationen ovan och därför inte har kunnat göra ett väl underbyggt val. Vi ser fram mot ännu mer hälsosamma skolor för alla elever, med kabelanslutna datorer och läsplattor. Och förstås utan mobiler i skolan.

Marianne Ketti
Ordförande Elöverkänsligas Riksförbund


REFERENSMATERIAL – LÄNKAR TILL REDAKTIONEN/MEDIA FÖR ATT STYRKA INNEHÅLLET

Europarådets resolution 1815 (inkl länkar till Europarådets webb): https://eloverkanslig.org/europaradet-och-resolution-1815/

WHO IARC, gruppering 2B (PDF): https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf

​FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2008/04/ds-200823/

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (PDF): https://www.regeringen.se/4ae1cb/globalassets/regeringen/dokument/socialdepartementet/funktionshinder/konvention-om-rattigheter-for-personer-med-funktionsnedsattning.pdf

Diskrimineringslagen:
https://www.do.se/lag-och-ratt/diskrimineringslagen/

Cyperns (statens) informationsbroschyr om skydd för barn och gravida, ett bra exempel på hur andra länder agerar (PDF):
http://www.cyprus-child-environment.org/images/media/assetfile/LEAFLET_EMF_eng_07_17.pdf

En av de mer omfattande stora forskningssammanställningarna, 1000-tals forskningsstudier med slutsatser – The Bioinitiative report: https://bioinitiative.org/ (Se sammanfattning på svenska: https://eloverkanslig.org/wp-content/uploads/2015/05/BioinitiativeReport2012Svenska1501.pdf)

EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27454111/

Guideline of the Austrian Medical Association (w) for the diagnosis and treatment of EMFrelated health problems and illnesses (EMF syndrome): https://www.vagbrytaren.org/Guideline%20%20AG-EMF.pdf

Thermal and non-thermal health effects of low intensity non-ionizing radiation: An international perspective, 2018, Belpomme, Hardell Belyaev, Burgio, Carpenter: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30025338/