Detta är den eviga frågan. Den kan besvaras kort och formellt med att förbundet inte har möjlighet att testa alla nya Tvapparater som kommer ut på marknaden och kan därför inte rekommendera någon. Men jag tänker också berätta hur det gick till när jag köpte TV i januari 2012.

Först frågade jag andra elöverkänsliga om någon annan nyligen köpt TV som den var nöjd med. Jag fick tips på en Samsung UE46D6005 LED-TV som blivit bra efter lätt ombyggnad där plåtdelarna jordats. Men modellen var utgående och slutsåld när jag skulle köpa så jag fick börja leta efter andra alternativ.

En 20 meter bred vägg

Elgiganten hade en 20 meter bred vägg där apparaterna satt i fyra rader ända upp till taket. De två nedersta gick att nå så det var möjligt att mäta fälten f rån dem, men elmiljön i övrigt gjorde alla mätningar omöjliga. Det såg i princip likadant ut på alla stormarknader. Små lokala handlare som den jag hade möjlighet att mäta hos 2009 finns knappt längre. Jag gav upp sökandet efter en TV med bra elmiljö.

Numera finns bara digital-TV där en dator f rån en ström av tal räknar ut hur bilden ska se ut. I CD-spelare används liknande teknik så den som inte tål en sådan får svårt att hitta en »snäll« TV. Digital-TV-apparater kan ha ett problem som en analog tjock-TV aldrig har. När stora delar av TV-bilden rör sig kan rörelsen bli ryckig. Det händer när datorn i TV:n räknar för långsamt så att det blir för få bilder per sekund. I reklamen brukar det stå hur många bilder per sekund bildskärmen i TV:n kan visa, kanske flera hundra, men aldrig hur många bilder per sekund datorn i Tv:n kan räkna fram. En fallgrop för TV-köpare. För att få en platt-TV där alla rörelser i bilden alltid flyter jämnt måste man hålla sig till de dyrare apparaterna och då ingår också en massa lull-lull som trådlöst och 3D. Accepterar man att rörelser kan bli ryckiga ibland duger en billigare platt-TV. Alla platt-TV visar nyhetsuppläsare och väderkartor utan ryck.

På grund av tipset om Samsung begränsades sökandet till det märket. De hade dessutom en vit TV som både min fru och jag tyckte var snygg. Tyvärr hade den både WiFi och Bluetooth men den kunde återge alla rörelser utan ryck. Vi köpte ögonfröjd på alla sätt.

Bluetooth används för att synka 3Dglasögonen som krävs för att titta på film i 3D. Vi har inte tittat på någon 3D-film och Bluetooth har ännu inte startat. Startade gjorde däremot WiFi så fort TV:n slogs på, men om man började söka efter trådlösa nätverk och avbröt sökningen innan den var klar stängdes WiFi av. Glädjen varade tills jag uppdaterade programmen i TV:n. Inte TV-programmen utan programmen som datorn i TV:n använder. Därefter startade WiFi och tricket med att avbryta sökningen efter trådlösa nätverk gick inte att upprepa.

Strålning från TV:n

Min billigaste mikrovågsmätare för 550 kronor visade att strålningen kom från mitten på den nedre delen av TV:n. Jag skruvade av bakstycket för att se om det gick att vidta någon åtgärd, något som är absolut förbjudet om man vill att garantin ska gälla och är osäker på vad man kan göra. Anlita en T V-reparatör för sådana ingrepp. En sladd försvann ner till området där strålningen var starkast. Sladdens kontakt var märkt »W i« eller något liknande. Kunde »W i« stå för wireless, det vill säga trådlöst. Jag drog ur kontakten och si: strålningen f r ån WiFi-sändaren försvann och sökning efter tråd lösa nätverk gav bara ett felmeddelande. Så är läget nu och så hoppas jag att det förblir.

TV:n är en Samsung UE40D6515 men den finns inte kvar i modellutbudet. Det finns en modell som heter UE40F6515 där den synliga skillnaden är att kontakterna för att ansluta video, DVD, dator med mera sitter lite annorlunda. Utan det trådlösa ger D6515 en bra elmiljö för mig. Mätinstrumenten visar att den antagligen skulle klara TCO-normen för bildskärmar utan någon ombyggnad med jordning, men på två meters avstånd är störningarna på radions lång- och mellanvåg aningen större än från den gamla tjock-TV:n som den ersatte.

Det är en så kallad smart-TV vilket betyder att det går att surfa på Internet med den. Förutom det trådlösa har den kontakt för kabelnätverk. Det går att använda den för att betala räkningar med istället för att ha en separat dator, men internetbankerna känner inte igen webbläsaren och kan protestera eller rent av vägra anslutning. Jag lyckades dock utföra transaktioner på Nordea, Handelsbanken (gamla versionen) och Swedbank. SEB hade jag inte tillgång till. Men jag gör inte om det för det tog lång tid att sitta med fjärrkontrollen (infraröd) och välja bokstäver och siffror när jag skulle skriva. TV:n har USB-kontakter som en dator men de går inte att använda för tangentbord eller mus. Riktigt tangentbord med styrplatta finns som tillbehör till den senare modellen F6515, men det är trådlöst via Bluetooth.

Min test av Samsungs första generations Internet-TV visar att den inte kan användas för nödvändiga tjänster på Internet och ersätta en dator. Alla TV-apparater kan numera användas som bildskärm till en dator, enklast genom så kallad HDMI-kontakt om datorn är ny, annars genom PC/VGA-kontakt.

Plasma, LED eller LCD-TV?

Det här är olika tekniker för att skapa ljuset i bilden. Plasma ger för höga elektriska fält för elöverkänsliga. LED eller LCD anger om ljuset kommer från lysdioder som i en LED-lampa eller från en lågenergilampa. Lysdioderna i LED-TV:n är att föredra. LCD-TV finns inte längre på marknaden.


Vill du veta mer om detta ämne?

Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/

Posted in: Hemelektronik, TV-apparater