Nya WiFi-routrar sänder ofta på både 2,4 GHz och 5 GHz. Man kan ofta välja i inställningarna om man vill använda det ena eller det andra eller båda frekvensbanden.
Eftersom tekniken är ny finns det inte tillräckligt med forskning för att säga vilken av frekvenserna som är skadligast för människor. Det är inte nödvändigtvis så att en högre frekvens ökar risken för påverkan och symtom. Effekt och signalinnehåll är andra faktorer som spelar också roll för möjliga hälsoeffekter.
Vid användning av en högre frekvens får man dock normalt en kortare räckvidd. Därför tillåts en högre effekt på det högre frekvensbandet (5 GHz).
Vissa WiFi-routrar har även en inställning för trådlös uteffekt (Tx power). Man kan prova sig fram och se vad som är den lägsta effekten som ändå ger täckning i de utrymmen som man önskar. Det är dock värt att poängtera att en lägre effekt inte automatiskt innebär en eliminerad risk för hälsoeffekter. Forskning visar nämligen att även mycket svaga signaler i radio- och mikrovågsspektrumet kan påverka celler hos djur och människor.
Som alltid så rekommenderar vi att man använder sig av en trådbunden uppkoppling (dvs nätverkskabel). Upplever man att en trådlöst alternativ är nödvändigt rekommenderas alltid att placera router eller andra trådlösa sändare så långt som möjligt från utrymmen där man vistas mycket, särskilt sovrum och andra utrymmen avsedda för sömn och återhämtning.
Vidare rekommenderas även en strömbrytare/dygnstimer på routern som stänger av routern helt på natten så att man inte utsätts för onödig exponering under sömn. Varför inte även låta routern vara avstängd även på dagen då du är på arbetet? Då skyddar du även eventuella grannar, husdjur m.fl. från att utsättas för onödig mikrovågsstrålning.
Vill du ha fler tips och råd om detta ämne?
Som medlem kan du ringa och prata med våra experter eller få råd och tips från andra medlemmar i vårt rikstäckande nätverk. Är du inte medlem kan du ansöka direkt på hemsidan (du behöver inte vara elöverkänslig för att vara medlem): https://eloverkanslig.org/bli-medlem/
Posted in: Internetuppkoppling, Trådlösa datornätverk (Wi-Fi)